Przyczyny światowego kryzysu żywnościowego

Zanim rozpocznie pracę z uczniami, zapraszamy do lektury publikacji wydanej przez Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej„Globalne ocieplenie i kryzys żywnościowy”
Szczególnie polecamy tekst Urszuli Świerczyńskiej:
„Przyczyny światowego kryzysu żywnościowego oraz jego wpływ na najbiedniejsze kraje świata”
„Jeszcze w połowie ubiegłego stulecia wydawać by się mogło, iż boom taniego jedzenia na naszej planecie trwać będzie w nieskończoność. Produkowaliśmy bowiem coraz więcej i coraz taniej, szybciej i bardziej wydajnie. Pomimo tego, światowy kryzys żywnościowy jest dziś faktem. Wzrost cen żywności nie jest wprawdzie wyraźnie odczuwalny w krajach takich jak Polska, ale dotyka w szczególności rozwijające się państwa świata, w których ponad połowa dochodu w rodzinie przeznaczana jest na jedzenie. Dlaczego po raz kolejny w historii ludzkości borykamy się z problemem braku żywności? Dlaczego zawiódł nas tak wysoce udany system, dzięki któremu dostarczyć możemy wybrany produkt w dowolne miejsce na Ziemi o każdej porze roku? Jak daleko jesteśmy od całkowitego załamania się światowego bezpieczeństwa żywnościowego? Czy za kilkadziesiąt lat czeka nas globalny głód?”
Czytaj całość publikacji tutaj.

Zobacz także...